GIVEAWAY AND BLOGWALKING MOOD...

Saturday, February 9

auwww jerawat!!!

mimi_atia | 2:49 PM | 0Comments |
Bismillahirrahmanirrahim


Auwww jerawat!!! Jerawat memang musuh nombor satu perempuan. Al-maklumlah sape yang nak muka mereka ada banyak bintik-bintik jerawat pastu dah surut jerawat ada plak kesan kawah gunung berapi bagai. Seram wooo!!! Tambahan pulak dengan lelaki yang zaman sekarang asyik nak perempuan cantik je kan. Huuu... 

Walau bagaimanapun ada banyak cara untuk mengatasi masalah jerawat ni. Jadi, jangan risau sangatlah. Just smile ^__^ Lagipun sekarang dah berlambak-lambak kosmetik yang ada kat pasaran dan tinggal nak pilih je. Tapi make sure produk tu sesuai dengan kondisi kulit korang sebab setiap orang memiliki kulit yang tidak sama. 

Sebenarnya lokasi jerawat ni bergantung jugak pada cara pemakanan seseorang. Ada sebab kenapa jerawat hanya tumbuh di sekitar pipi...sekitar dahi dan ada jugak jerawat tumbuh di badan. 

Lokasi jerawat di wajah korang mungkin disebabkan oleh faktor-faktor berikut:




1 dan 2: sistem pencernaan --> kurangkan makanan segera, lemak dan tingkatkan pengambilan air suam.

3: hati --> kurangkan makanan berminyak dan bahan tenusu

4, 5 dan 7: kurang minum air --> tingkatkan pengambilan air suam

6: jantung --> jaga tekanan darah...kurangkan makan pedas dan daging...tingkatkan pemakanan kaya omega 3

8: buah pinggang --> anda mungkin kurang minum air...lebihkan minum air putih dan kurangkan garam dan kafein

9 dan 10: pernafasan --> elakkan badan dari menjadi terlalu panas...kurangkan gula...banyak bersenam 

11 dan 12: hormon --> stres dan hormon punca utama...pastikan tidur yang cukup...lebihkan minum air putih...tingkatkan sayuran

13: usus --> lebihkan makanan berserat...banyakkan minum teh herba

14: penyakit --> badan anda mungkin sedang melawan bakteria untuk elakkan dari sakit...banyakkan berehat...berfikir positif



Dah tahu puncanyakan? ^_^ Jadi...jangan biarkan jerawat terus bermaharaja lela di wajah anda yang kiut miut itu. 

No comments: