GIVEAWAY AND BLOGWALKING MOOD...

Friday, December 14

semester 2: morfologi dan histologi haiwan

mimi_atia | 12:30 AM | 0Comments |
Bismillahirrahmanirrahim


Morfologi dan histologi haiwan which is the second killer subject after plant anatomy and morphology. Actually, for all of your information the both killer subject is more about science and we need to work in lab all time. Not too hard actually, but we didn't have enough time and need to balance and manage our schedule properly because we have a big big and big project to for this semester. Cuma kali ni tempatnya agak gempaklah. 

Kenapa??? Because at this time we need to present our project at auditorium yang mana memang besar lah pentasnya. Dan yang paling syok aku yang kena jadi presenter untuk group aku. Agak berdebar okeyh sebab panel-panel yang akan bersoal jawab ngan aku adalah profesor yang handal-handal. No kelentong-kelentong okeyh about facts because they all knows about science. 

Okeyh dah panjang lebar muqadimahnya. Aku nak storylah sikit tentang project yang aku dan kawan-kawan seangkatan aku buat. Yang pastinya mestilah tentang haiwan iaitu the very sweet and cute animal which we called it as 'mencit'. Tajuk project kami ialah berkaitan dengan keberkesanan ginseng jawa terhadap mencit. Kami nak uji sejauh mana ginseng jawa ni beri kesan terhadap sistem tubuh mencit ni. So untuk lihat kesanya terpaksalah kami operate that mencit. Kesian kan uolss. Dah susah-susah kami pelihara jaga dan bagi makan minum tapi at last terpaksa 'bunuh' mereka (what a sad story)


mencit dipengsangkan dengan kloroform

kaki mencit dipinkan dan dikangkangkan...( -__-!)

sedikit demi sedikit kami siat kulit mencit...
perlu dilakukan berhati-hati agar salur darahnya tidak terpotong

isi dalam perut mencit...


After operate mencit tu, kami hanya ambil organ yang dikehendaki sahaja iaitu upper and lower part of small intestine, kidney and heart of that mencit. After that we need to put all of the organs in the Bouin's solution for one day to preserved the organ. Selepas itu, diikuti oleh langkah-langkah seterusnya yang telah ditetapkan (tak larat nak story semua step...hehehe) By the way, we were really really enjoy this project walaupun tak tidur malam untuk siapkan reportnya. 

No comments: