GIVEAWAY AND BLOGWALKING MOOD...

Saturday, November 10

resepi: chicken cordon bleu

mimi_atia | 11:34 PM | 0Comments |
Bismillahirrahmanirrahim


Entry kali ni aku nak story pulak cara-cara nak buat western food. This food kalau kat america we called it as 'chicken cordon bleu' but if in malaysia aku tak tahulah korang semua panggil ape. Actually sama je america or malaysia pun because this food came from there too. Resepi ni adalah satu hidangan lengkap for western lunch because ianya akan dihidangkan bersama parsley potato, cream of spinach and mushroom sauce. Wallah! It's very yummy. Kalau tak percaya trylah buat sendiri kompem melekat je mulut kat pinggan (sedapnya hingga menjilat pinggan) Tapi...tapi...tapi untuk kali ni aku akan story cara-cara untuk buat chicken corden bleu dulu ok. 



PORSI = untuk 2 orang

BAHAN-BAHAN

2 ketul paha ayam (thigh not drumstick)
1 bungkus hotdog 
100gm cheddar cheese
2 batang lidi (untuk cucuk ayam dan bukan campur dalam makanan ok)
200gm serbuk roti (tak kisahlah kaler putih or oren)
4 biji telur
500gm tepung gandum
___________________________________________________

CARA-CARA

1. Mula-mula haruslah bersihkan thigh ayam tu. *PERINGATAN!!!! Kalau korang beli kat supermarket memang akan ada label 'thigh' jadi tiada masalah di situ. Tapi ingat jangan beli DRUMSTICK ayam sebab nanti tak menjadi sebab kita hanya akan ambil isi ayam dan semua tulang bagai tu akan dibuang atau kalau rajin silalah buat stok ayam.

2. Lepas tu, kita akan ketuk kepingan isi ayam tu dengan tukul. Janganlah dengan hammer yang kita guna untuk ketuk paku tu but at least ambillah hulu lesung batu pun boleh. Tapi kalau tak de pandai-pandai koranglah janji isi ayam tu jadi rata sebab we will roll it.  
Rock and Roll!!!

3. Hotdog tu kita potong nipis-nipis secara melintang means secara memanjang not roundelle shape ok. 

4. Lepas tu, kita letakkan kepingan hotdog atas kepingan ayam dan siap sedia untuk digulung. After we done roll it, barulah kita ambil lidi tadi dan cucuk-cucuk sampai tembus. Bukan ape, sebab tak nak kasi isi dalam tadi tu terburai. Alamak! Lupa plak sebelum cucuk taburkan cheddar cheese dulu baru gulung ok. Sorylah aku dah tua so datang dah penyakit pelupa tu.



5. Gaulkan benda tadi dalam tepung, celupkan dengan telur and lastly gaulkan pula dengan bread crumb ataupun in malay we called it as serbuk roti.










6. Kemudian gorengkan dalam minyak yang banyak dan pastikan minyak tu betul-betul panas ok.



   7. Apabila warnanya dah agak-agak gold tu korang angkatlah sebab tu menandakan that   
     food already cooked. Serve it and makan!!! Cara plating tu up to korang la ok. Kalau      
   setakat nak isi perut sendiri tak yah plating cantik-cantik pun takpe sebab perut sendiri   
        jugak. Gambar bawah ni aku dan ahli group aku plating sendiri ok! Bersenikan???



No comments: